Atalay kararı Resmi Gazete’de yayımlandı, tahliyesi için resmi başvuru yapıldı
3 mins read

Atalay kararı Resmi Gazete’de yayımlandı, tahliyesi için resmi başvuru yapıldı

T24 Ankara

Anayasa Mahkemesi’nin, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın bireysel başvurusunda verdiği ‘hak ihlaline’ ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. AYM ayrıca net 50.000 TL manevi tazminata hükmetti. Can Atalay’ın tahliyesi için resmi başvuru yapıldı.

Anayasa Mahkemesi, milletvekili seçilmesine ve mazbatasını almasına karşın cezaevinde tutulan Atalay’ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden ‘hak ihlali’ olduğuna karar verdi. Kararda “Yasama dokunulmazlığı” ve Anayasa’nın “Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz” ifadelerini içeren 14. maddesi hatırlatıldı.

Can Atalay’ın avukatı Fikret İlkiz, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne infazın durdurularak milletvekilinin tahliyesine karar verilmesi talebiyle resmi başvuruyu yaptı.

Başvuruda, AYM’nin 25 Ekim tarihli kararının geçen iki gün boyunca yerine getirilmediği ve bu tutumun hukuka aykırı olduğu belirtilirken, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargısal görevinin geciktirildiği ve ‘özgürlüklerle ilgili’ temel insan hakkının ihlal edildiği ifade edildi.

Can Atalay hakkındaki mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması talep edildi. 

Başvuruda, “25. Ekim 2023 tarihinden itibaren hukuka aykırı sürdürülen özgürlüğünden yoksun bırakılma halinin sona erdirilerek ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanmasına (Bakınız AYM Genel Kurul kararı) ve hakkındaki tutuklama kararının geri alınarak tahliyesine karar verilmesine, yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesini talep ederim” denildi.

Ne olmuştu?

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Davası’nda Osman Kavala ile birlikte yargılanan 8 sanıktan biriydi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Nisan 2022’de Gezi davasında Osman Kavala’yı “hükümeti devirmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay’ın arasında bulunduğu 7 sanığı ise darbeye teşebbüse yardım suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Can Atalay, cezaevinde tutuklu bulunurken 14 Mayıs seçimlerinde TİP’ten Hatay Milletvekili seçildi. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay’ın yasama dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye edilmesi talebini reddetmişti. Daire, 28 Eylül 2023’te Osman Kavala, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mader, Tayfun Kahraman’ın cezasını da onamıştı.

Atalay’ın avukatları da milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanan başvurucunun yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de “kişi hürriyeti ve güvenliği” hakkının ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.

Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.

AYM 12 Ekim’de Atalay’ın bireysel başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını beyan etmesi gerekçesiyle ertelemişti.

Anayasa Mahkemesi 25 Ekim tarihli kararında Atalay’ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden ‘hak ihlali’ olduğuna karar verdi.

TIKLAYIN – AYM’den Can Atalay için “hak ihlali” kararı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir