Türk uzmanlar bozuk dokuları kansere dönüşmeden yok etmek için cihaz geliştirdi

Endoskopi Cihazına Takılan Başlık Yeni Teknolojiyle Anormal Dokuları Yok Ediyor!

Doç. Dr. Tozburun ve ekibi, sindirim sistemi organlarında kanserli dokuların artmasından yola çıkarak 2021 yılında özgün bir proje başlattı.

TÜBİTAK’ın desteklediği, Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Consolidator Grant çağrısı kapsamında 1,6 milyon avro hibe desteği alan Clarisurge adlı projede, endoskopi cihazının ucuna takılabilecek 1 santimetrelik bir başlık geliştirildi.

Anormal dokuları anormal dokulardan ayırıp yok etmeyi hedefleyen bu başlık, endoskopi işlemi sırasında başarılı bir şekilde kullanıldı.

ANORMAL DOKULARA SON VERİLECEK

Doç. Dr. Serhat Tozburun, normalde endoskopi cihazlarının kanser öncesi anormal dokuların teşhisi ve tedavisinde tercih edilmediğini belirtti.

Kendilerinin geliştirdikleri başlığın, endoskopi girişimleri esnasında teşhis edilen anormal dokuların hemen tedavi edilmesini sağladığını ifade eden Tozburun, “Geliştirdiğimiz teknoloji, yüzeysel anormal dokuyu en iyi şekilde ve en düşük riskle tedavi etmeyi amaçlıyor. Hekimler tarama esnasında kanser öncesi anormal dokuları tespit edebiliyorlar ve geliştirdiğimiz teknoloji bu dokuları en iyi şekilde yok edebiliyor.” diye konuştu.

Tozburun, cihazın çalışma prensibini şu şekilde açıkladı:

“Tespit edilen anormal dokuya cihazımızın yaklaştırılmasıyla, negatif basınçla anormal dokular bir kanala hapsedilir. Bu kanalda düşük kuvvetli elektrik akımları ile hücre yapıları bozularak, ısı olmadan anormal dokular yok edilir. Böylece hücreler yok olur ve anormal dokular temizlenir. Cihazımızın içinde küçük elektrotlar bulunmaktadır. Bu elektrotlar sayesinde, düşük kuvvetli, yüksek hızlı elektrik akımları anormal dokulara uygulanmaktadır.”

Tozburun, geliştirilen başlığın tek kullanımlık olduğunu ve hastaya özel tasarlandığını vurguladı.

“YENİ BİR ÇAĞ BAŞLATMA POTANSİYELİ VAR”

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz da projenin Türkiye’nin araştırma ekosistemine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Projenin sağlık teknolojilerinde yeni bir dönem başlatma potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Yılmaz, “Alınan hibe, uluslararası alanda ve Türkiye’de nitelikli araştırmaların desteklenmesinde büyük bir öneme sahip. Bu tür çalışmalar, ülkemizde bilim insanlarını uluslararası platformlarda daha görünür kılmakla kalmıyor, genç araştırmacılara da ilham veriyor.” dedi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir